Nok til 2. Kanskje

Når «3 porsjoner» knapt metter 2 personer – hva skjer med ferdigmat?
Du plukker opp en pose ferdigmat og leser at den inneholder «3 porsjoner». Perfekt! Det høres både økonomisk og praktisk ut. Men så kommer du hjem, lager maten og innser at det knapt er nok til å mette deg og en venn. Hva skjer egentlig her?
Er porsjonsstørrelsene bare tull?
Det virker nesten som om ferdigmatprodusentene lever i en parallell virkelighet der mennesker har bittesmå magesekker. Hvordan kan en pose som knapt metter to voksne personer, være beregnet for tre? Er det vi som spiser for mye, eller er det industrien som jukser med tallene?
Triks for å virke billigere
En teori er at dette handler om markedsføring. Hvis en pose mat koster 90 kroner og sies å inneholde «3 porsjoner», så høres det ut som et kupp – bare 30 kroner per porsjon! Men hvis realiteten er at posen bare metter to, er prisen plutselig 45 kroner per porsjon, og det er ikke like fristende.
Mager porsjonsberegning?
Det er også mulig at produsentene baserer seg på anbefalte daglige kaloribehov, og ikke på hva som faktisk gjør folk mette. Kanskje en porsjon er definert som et visst antall kalorier – selv om dette er langt unna det vi faktisk spiser til et måltid. En «porsjon» på en ferdigmatpose kan være 300-400 kalorier, men for mange er ikke det nok til å bli mett.
Er dette en skjult diettplan?
Hvis vi skal tro produsentene, trenger vi kanskje ikke å spise så mye som vi tror? Eller er dette bare en kreativ måte å få oss til å tro at vi kjøper mer mat enn vi faktisk gjør? Kanskje ferdigmatprodusentene har bestemt at vi skal på ufrivillig slankekur?
Hva kan vi gjøre?
Så hva er løsningen? Den enkleste måten å unngå skuffelsen er å alltid sjekke hvor mange gram mat posen faktisk inneholder. Se også på kaloriinnholdet per porsjon – og spør deg selv om det virkelig er nok til å bli mett. Og om ikke annet, så kan vi begynne å anerkjenne det åpenbare: Når det står «3 porsjoner» på posen, så betyr det sannsynligvis «nok til 2 – kanskje».